top of page

Om de positie van de regio Emmen – Coevorden in het Trans-Europese netwerk voor het goederenvervoer te versterken, zijn wij in samenwerking met de Bentheimer Eisenbahn AG constant op zoek naar mogelijkheden om nieuwe lijndiensten te ontwikkelen voor het spoorgoederenvervoer. Om meer massa te creëren, is het van belang om aangesloten te zijn op de goederencorridors in Europa waardoor substantiële goederenvolumes worden vervoerd. Voor de regio Emmen – Coevorden is dit de corridor die loopt van de Randstad (Amsterdam/Rotterdam) via Twente naar Berlijn en Warschau. In het beleid van de Europese Commissie op het gebied van transport (TEN-T) ook wel aangeduid als de North Sea Baltic Corridor. 

 

Om onze verbinding met deze corridor te versterken, zijn eind 2013 plannen ontwikkeld om een railterminal te openen in Bentheim. Deze terminal ligt ten noorden van de stad Bad Bentheim net over de grens bij Hengelo. Het eigendom ligt bij de Bentheimer Eisenbahn, maar de terminal wordt geëxploiteerd door Combi Terminal Twente (CTT) die ook de binnenvaartterminal in Hengelo exploiteert. Sinds 1 september 2014 is de terminal operationeel en wordt er drie keer per week gereden tussen Rotterdam en Bad Bentheim/Coevorden gereden met treinen met een capaciteit van 90 TEU. 

 

Om de ontwikkeling van het spoorgoederenvervoer en de positie van de terminals in Bentheim en Coevorden te versterken is het van belang dat de ontwikkelingen in Coevorden en Bentheim strategisch aan elkaar worden gekoppeld. Onder de noemer TwinPort Coevorden – Bentheim werken we samen met de Bentheimer Eisenbahn en het Landkreis Grafschaft Bentheim aan een strategisch ontwikkelingsplan voor het spoorgoederenvervoer. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar infrastructuur, maar ook naar aspecten op het gebied van governance en interoperabiliteit. Ook worden de mogelijkheden verkend om voor diverse ontwikkelingen cofinanciering te verkrijgen vanuit Europese en nationale programma’s in Nederland en Duitsland. 

 

 

Top >

Twinport Coevorden-Bentheim.

De ligging van onze regio tussen Rotterdam-Amsterdam en Bremen-Hamburg en de aanwezigheid van congestievrije grensoverschrijdende verbindingen maakt dat wij goede kansen zien om de distributiefunctie van onze regio te vergroten. Daarnaast zetten wij in op vergroening van het wegtransport en versterking van de efficiency van het ‘last mile’ transport in onze regio. 

 

Samen met vervoerders en andere logistieke dienstverleners willen wij projecten ontwikkelen die daaraan bijdragen. Om onze ambities te ondersteunen zoeken wij actief naar Europese partners en cofinanciering vanuit nationale en Europese fondsen. Van belang daarbij is ook dat zowel Den Haag als Brussel de status en functie van de E233 als belangrijke logistieke kerncorridor erkennen.

 

 

Top >

Slim Wegtransport en Distributie.

Een van onze speerpunten is het aanbieden van een lijndienst voor het goederenvervoer per spoor op Scandinavië. 

 

Vanaf eind 2013 zijn wij dan ook in samenwerking met de Bentheimer Eisenbahn AG en KombiVerkehr mbH Co. KG bezig om een lijndienst te ontwikkelen op de lijn Coevorden-Bentheim-Malmö. 

De bedoeling is dat er drie maal per week een trein vertrekt vanuit Coevorden richting Malmö en drie maal per week een trein vanuit Malmö richting Coevorden. Op de trein is per richting capaciteit voor 34 containerladingen. 

 

Momenteel is de verwachting dat de eerste trein zal rijden op 15 december 2014 vanuit Coevorden richting Malmö. 

 

 

Top >

Spoorshuttle Coevorden-Malmö.

Sinds 2013 werken we samen met Stenden Hogeschool aan de realisatie van een lectoraat ‘Green Logistics’ in Emmen. Doel van het lectoraat is het ontwikkelen van een kenniskring waarin samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven leidt tot nieuwe innovatieve logistieke oplossingen en een betere afstemming van vraag en aanbod op het gebied van logistieke opleidingen en logistiek personeel. Geografisch gezien denken we dan aan heel noordoost Nederland. 

 

Verwacht wordt dat het lectoraat in de eerste helft van 2015 van start zal kunnen gaan. Meer informatie vindt u in de brochure ‘Lectoraat Green Logistics – slimme oplossingen voor rendabele en duurzame logistieke activiteiten´. 

Om maximale uitwisseling en stapeling van kennis te bewerkstellingen, wordt tevens samengewerkt met de Hogeschool Windesheim in Zwolle, de Fachhochschule Osnabrück en de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast zal het lectoraat worden ondergebracht bij het KDC Noordoost Nederland.

 

 

Top >

Lectoraat Logistiek.

E233 Meppen - Cloppenburg

 

In 2007 is het de verdubbeling van de N37 naar A37 tussen het knooppunt Holssloot en de A31 gerealiseerd. De E233 is op Duits grondgebied echter nog niet af. Samen met onze medeoverheden in Duitsland zetten wij ons in om het gedeelte van de E233 tussen de A31 bij Meppen en de A1 bij Cloppenburg uit te voeren als een twee keer tweebaans autosnelweg. Verwacht wordt dat de eerst schep in 2016 de grond in kan en de verdubbeling in 2020 gereed zal zijn.

 

 

N34 Emmen – Coevorden – Hardenberg

 

De provincies Drenthe en Overijssel werken aan de ombouw van de N34 tot volwaardige stroomweg (100 km/u). Daartoe worden diverse kruisingen ongelijkvloers gemaakt, zoals het knooppunt bij Emmen-Zuid met de N391. 

 

 

Rondweg Emmen - N391

 

De gemeente Emmen en de provincie Drenthe werken samen aan het inrichten van de N391 als volwaardige stroomweg. Op dit moment voldoet het wegbeeld van de N391 echter niet aan de inrichtingseisen van een stroomweg: er zijn te veel aansluitingen en de weg- en bermbreedte is te smal. De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in deze belangrijke verbinding voor het wegtransport., waarbij kruisingen zoveel mogelijk ongelijkvloers zullen worden gemaakt.

 

 

Zuidelijke ringweg Coevorden

 

De gemeente Coevorden wil een betere ontsluiting van de twee jongste bedrijventerreinen Leeuwerikenveld II en het Europark. Een zuidelijke ringweg die rechtstreeks op de N34 aansluit moet hiervoor de oplossing zijn. Coevorden wil de weg in fasen aanleggen. Fase I, de ontsluiting van Leeuwerikenveld II, moet gelijktijdig met de opwaardering van de N34 worden aangepakt. Verwacht wordt dat de schop begin 2016 de grond in kan. Fase II, het doortrekken van de ringweg naar het Europark, is vanwege ontbrekende financiering, een plan voor de toekomst. Voorlopig is het Europark nog goed ontsloten via de noordelijke ringweg.

 

 

Top >

Weginfrastructuur.

Aanpak Knooppunt Herfte

 

Het spoorknooppunt Herfte, bij Zwolle, wordt drastisch aangepast. Hierdoor kunnen straks beduidend meer goederentreinen van en naar de regio Emmen - Coevorden rijden. Het werk is in het voorjaar van 2014 begonnen en wordt in stappen uitgevoerd. In 2017 is het voor een belangrijk deel klaar. Tot 2021 wordt er de laatste hand aan gelegd Herfte is (nog) een knelpunt. De personen- en goederentreinen van/naar vier provincies – Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe – moeten er langs. Het rijk en de provincies willen er meer passeercapaciteit creëren. Hiervoor worden onder meer extra sporen en een vrije kruizing aangelegd, zodat de treinen van Zwolle naar Leeuwarden/Groningen en van Zwolle richting Emmen geen hinder van elkaar ondervinden. De verbetering van knooppunt Herfte maakt deel uit van een pakket aan spoormaatregelen in en bij Zwolle. Het rijk en de vier provincies hebben er samen 225 miljoen euro voor uitgetrokken. Door de aanpak van Herfte ontstaat meer capaciteit voor het vervoer van goederen per spoor in de richting van de zeehavens van Amsterdam en Rotterdam. 

 

 

Spoorboog Coevorden

 

In 2012 hebben de provincie Drenthe, de gemeente Coevorden en de Bentheimer Eisenbahn AG een intentieverklaring getekend voor realisatie van de Spoorboog Coevorden. Het betreft een directe railverbinding tussen de Euroterminal Emmen – Coevorden – Hardenberg (ETCH) en de spoorlijn Emmen – Zwolle. Door aanleg van de spoorboog hoeven goederentreinen niet meer te rangeren in het centrum van de stad Coevorden, waardoor de concurrentiepositie van het spoorgoederenvervoer sterk zal verbeteren. De plannen zijn inmiddels uitgewerkt en de financiering is rond. Volgens planning moet de spoorboog eind 2016 klaar zijn. Het project Spoorboog Coevorden maakt onderdeel uit van RSP Coevorden als onderdeel van de totale verbetering van de spoorlijn Emmen – Coevorden. De kosten zijn begroot op circa 20 miljoen euro. 

 

 

Top >

Railinfrastructuur.

Kanaal Coevorden-Almelo

 

Naast het goederenvervoer over de weg en het spoor willen wij ook een impuls geven aan het goederenvervoer via de binnenvaart en het gebruik van de haven van Coevorden. Samen met de provincie Overijssel werken wij daarom aan het verbeteren van de infrastructuur en het bevorderen van gebruik van de binnenvaart.

 

Door Overijssel wordt momenteel gewerkt aan het geschikt maken van de vaarverbinding voor schepen tot 700 ton. In de toekomst zou dat mogelijk zelfs 1.000 ton kunnen worden.

 

 

Top >

Waterinfrastructuur.

twinport coevorden
slim wegtransport
spoorshuttle
lectoraat logistiek
weginfrastructuur
railinfrastructuur
water infrastructuur
bottom of page