top of page

De allereerste beweegbare klapbrug ter wereld, gebouwd van biocomposiet-materialen, is in Emmen gemaakt. Nog nooit eerder werd er van biocomposieten (hoogwaardige innovatieve bouwmaterialen) een beweegbare brug gemaakt. Er werd al wel bij Dinteloord een statische biocomposiet-gevelwand geplaatst en er zijn bij drie projecten in het land sluisdeuren van ‘gewoon‘ composiet gebruikt. Dierenpark Emmen en VolkerWessels bouwen samen een geheel nieuw park op de Noordbargeres. Het doel is in het nieuwe park gebruik te maken van regionale, biobased en gerecyclede materialen, wat past bij de uitstraling die Emmen wil hebben.

 

In Emmen bruist het op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Een van die innovaties op het gebied van duurzaamheid is dus de wereldprimeur en het samenwerkingsproject van Dierenpark Emmen, VolkerWessels en Machinefabriek Emmen: de bouw van een beweegbare brug, opgebouwd uit biocomposieten. Biocomposieten bestaan uit natuurlijke vezels (in het geval van de brug zijn dat vezels van de vlasplant) en een natuurlijke matrix (hars). Biocomposieten zijn in hoge mate duurzaam, want ze leggen geen beslag op schaarse grondstoffen en koppelen hoge mechanische eigenschappen aan een laag gewicht.

 

Voor dit project werkt Machine Fabriek Emmen intensief samen met een consortium van gespecialiseerde bedrijven waaronder het Composite Technology Centre. Het innovatie proces is begeleid door Stenden Polymer Research and Education en Syntens.

 

 

Partners

 

Dierenpark Emmen

VolkerWessels BeLEVENspark Emmen

Machine Fabriek Emmen

Stenden Polymer Research and Education

Syntens

Eerste klapbrug van biocomposieten ter wereld.

3D printen wint aan terrein, trendwatchers spreken zelfs over de derde industriële revolutie. Een revolutie die de maakindustrie voorgoed verandert en die ongekende mogelijkheden biedt. Van sleutelhanger tot auto-onderdeel en van eten tot een 3D-replica van Nederlands beroemdste veenlijk, bijna alles kan 3D geprint. De provincie Drenthe erkend deze ontwikkelingen en ziet de opkomst van 3D printen als een grote economische kans. Dat laatste is niet voor niets. Drenthe is op dit moment verantwoordelijk voor de helft van de Nederlandse synthetische vezelproductie. In Europa is de provincie zelfs derde waar het gaat om de productie van industriële garens. En laten nu juist deze materialen belangrijke basisgrondstoffen zijn voor 3D printing.

 

De provincie Drenthe stimuleert de ontwikkelingen rond 3D printen dan ook graag. Zo wordt het 3D printen al bij verschillende kennisinstituten in Drenthe geïmplementeerd. Een mooi voorbeeld is het project 3Dkanjers. Met dit project wordt op basisscholen in Drenthe les gegeven over 3D printen en gaan de leerlingen zelf aan de slag met het bouwen van een eigen 3D printer en met het ontwerpen van 3D objecten. Daarnaast werken op Stenden Hogeschool in Emmen studenten en docenten binnen het lectoraat Duurzame kunststoffen samen aan toegepast onderzoek op het gebied van 3D printen. Op dit moment wordt onderzocht of bijvoorbeeld biobased kunststofdraden uit één vezel (monofilamenten) ingezet kunnen worden voor 3D printing. Ook de biobased toepassingen in 3D printing zijn dus erg interessant. Kortom Drenthe zet stevig in op de ontwikkelingen rond 3D printen.

 

Het delen en vergaren van kennis en kunde rond 3D printing is daarin een belangrijke ontwikkelrichting. Door de jeugd te interesseren voor deze techniek, blijft kennis in de regio aanwezig en kunnen ontwikkelingen binnen 3D printing een belangrijke rol spelen in de maakindustrie. Deze industrie, veelal geconcentreerd in Zuidoost-Drenthe, profiteert hier van. Samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en ondernemers is hierin cruciaal en de provincie Drenthe vervult daarin een belangrijke rol als verbinder.

 

Tekst ~ Daan Borjeson

3D printtechniek belangrijke ontwikkeling voor provincie Drenthe.

eerste klapbrug
3D printtechniek
bottom of page