
Referentieprojecten Biobased Agribusiness.
In de veenkoloniën is een verschraling van het teeltareaal, de biodiversiteit neemt af en daardoor de bodemkwaliteit en -vruchtbaarheid. Dit beïnvloedt de kans op bodemziekten en plantgezondheid (productie) negatief. Door variatie in gewassen worden de biodiversiteit, bodemstructuur en bodemgezondheid verbeterd. Ook het economisch perspectief voor het bedrijf en werkgelegenheid en imago van de regio worden hiermee versterkt, zeker als het een nieuwe, hoogwaardige, markt betreft.
In de farmacie is steeds meer behoefte aan natuurlijke grondstoffen voor medicijnen en natuurproducten. Van oudsher heeft Nederland kennis van kruiden voor medicinale toepassingen. De productie van medicinale planten is echter vanwege economische redenen en voedselvraag, vertrokken naar het buitenland (Oost-Europa, Azië, Zuid Amerika). De kennis van de teelt van deze gewassen is deels verloren gegaan. Dit project is gericht op het op duurzame wijze telen van medicinale planten met een economisch positief perspectief, specifiek gaat het hier om de productie van Valeriaan en Mariadistel.
Akkerbouw en Farma.
Doel
Het creëren van een duurzame concurrerende productie van Valeriaan en Mariadistel , binnen een periode van 2-3 jaar. Verwachting is in 2016 de eerste teelt te starten, met een marktconform areaal . Deze teelt zal extra arbeidsplaatsen opleveren in de regio naast de arbeid voor de verwerking van het product.
Activiteiten
Het gebruik van plantinhoudstoffen voor de verwerkende industrie vraagt om homogeen uitgangsmateriaal, teeltkennis van het gewas, maar ook marktkennis om een nieuwe productieketen op te zetten. Stolk Medicinal Plants and EuroGreen hebben de noodzakelijke expertise voor de ontwikkeling van homogeen uitgangsmateriaal. De deelnemende akkerbouwers delen hun kennis van akkerbouwmatige teelt. Voor het ontwikkelen van een innovatieve marktketen zullen de partners gebruik maken van een breed netwerk en kennis inzetten. Verder zal er kennisuitwisseling plaatsvinden met andere netwerken en business cases binnen het Innovatieplatform BioBased - Agribusiness (o.a. Digitalis).
Partners
Dit praktijknetwerk bestaat uit 4 landbouwondernemers uit de veenkoloniën (Klazienaveen, Erica), Stolk Medicinal Plants en EuroGreen. Het Innovatieplatform Biobased - Agribusiness, Stichting Tuinbouw Emmen (STEM) en LTO Noord Glaskracht ondersteunen deze samenwerking en dragen zorg voor kennisoverdracht en communicatie.
Dit project wordt gefinancierd door de betrokken ondernemers, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en het ministerie van Economische Zaken vanuit de regeling Praktijknetwerken. Het ministerie ondersteunt daarmee de doelstelling voor 2020 van het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën 2012-2020 dat de landbouw in de Veenkoloniën een vitale sector is en blijft.
“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”



Nieuwe meettechnieken en snelle rekenmodellen voor gewasgroei e.d. bieden kansen om water- en nutriëntenmanagement in kassen op een meer efficiëntere wijze aan te sturen. Direct resultaat is duurzaam watergebruik, kostenvermindering voor gebruiker (minder verlies middelen) en waterschappen (minder lozing in oppervlakte water) en het kunnen voldoen aan verscherpte regelgeving (KRW).
Door een duidelijke markt- en productgerichte benadering te combineren met kennis van de glastuinbouw wordt in kennisnetwerken, met tuinbouwondernemers, aan dit doel gewerkt.
Verder kan op kwaliteit worden gestuurd, zodat de voedingswaarde van de producten en de kwaliteit en vitaliteit van het gewas wordt verbeterd. Door het specifiek sturen op nutriënten kan ook de balans generatief / vegetatief in de plant worden gestuurd.
Nieuwe meet- en sensortechnieken lijken goede kansen te bieden om de huidige denk- en werkwijze in de glastuinbouw rond water- en nutriëntenmanagement te verbeteren. Een nul emissie en sturing op kwaliteit lijken hierdoor op termijn realistisch.
Smart Greenhouse,
plantkwaliteit en Sensortechnologie.
Doel
Een beslissingsondersteunend systeem bestaande uit een meetmethode en bedrijfsspecifiek advies m.b.t. water- en nutriëntenmanagement op basis van de plantbehoefte. Hierdoor wordt een gesloten watersysteem mogelijk - geen emissies van water en nutriënten - in de glastuinbouw, op basis van procesmetingen en computergestuurde bemestingsmodellen.
Projecten
Tuinbouwbedrijven staan voor de uitdaging om zich de komende jaren te ontwikkelen tot duurzame bedrijfssystemen. Emissies zullen moeten worden teruggebracht.
Door Capilix, BlggResearch en CropEye is een meetinstrument in ontwikkeling, welke de potentie heeft om snel en betrouwbaar de nutriëntengehalten van de voedingsoplossing te meten. Op basis daarvan is het mogelijk de tuinder te adviseren over een verbeterd water- en nutriënten management en dus verbetering van de plantkwaliteit. Een test unit is ingezet bij de komkommer bedrijven; Polman BV, De Vries in Erica, Salubra en het rozenbedrijf D-roses in Klazienaveen.
Optimalisatie van water- en nutriëntenmanagement is mogelijk, zodat meer inzicht wordt verkregen in de gevolgen van de EC aansturingen en er daardoor met meer proces kennis kan worden gerecirculeerd. Het vergt meer metingen en het meer benutten van informatie uit het wortelmilieu.
De ondernemers hebben een praktijknetwerk gevormd en gaan een volgende stap nemen in het ontrafelen van dit stuurmechanisme. Om uiteindelijk ook de plantkwaliteit optimaal te beïnvloeden.
Partners
BLGG AgroXpertus, BLGG Research en Capilix willen samen met de glastuinbouwondernemers de uitdagingen aanpakken. Hiervoor werken zij samen met o.a. Stichting Tuinbouw Emmen, gemeente Emmen, Waterschappen Vecht en Velt, en Hunze en Aa’s.
Het innovatieplatform Biobased & Agribusiness ondersteunt de partijen bij de kennisopbouw en kenniscirculatie en het bouwen van een interactief netwerk.


